Raspucani keksići
Ovi keksići su od ove godine postali pravi hit kod mene doma, mekani su, dugo ostaju svježi i tope se u ustima... ma fenomenalno :)
Sastojci
Keksići:

210 g oštrog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
55 g maslaca
225 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
2 jaja
malo ruma
2 žličice ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer
Posipanje:
100 g šećera u prahu
malo kristal šećera
PRIPREMA
1. Čokoladu istrgajte na komadiće, dodajte maslac i otopite je na pari.
2. U drugoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
3. U treću posudu (najbolje metalnu) stavite šećer i jaja i dobro ih izmiksajte. Smjesa mora biti čvrsta i gusta. Na kraju miješanja dodajte ekstrat vanilije, malo ruma i još kratko miksajte.
4. U smjesu od jaja i šećera umiješajte otopljenu čokoladu, a zatim i smjesu s brašnom. Umiješajte sve sastojke u glatku masu, pokrijte posudu plastičnom folijom i odložite u hladnjak. Smjesa se treba hladiti 3 do 4 sata kako bi kasnije mogli lakše praviti kuglice.
5. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
6. Šećer u prahu i kristal šećer stavite svaki na jedan tanjur
7. Iz ohlađene smjese žlicom vadite malo po malo smjese, pravite kuglice od oko 2 do 3 cm u promjeru i uvaljajte svaku u kristal šećer pa u šećer u prahu. Kuglica mora biti potpuno pokrivena šećerom. Višak šećera ne otresajte s kuglice i položite ju u lim za pečenje. Kuglice redajte tako da između njih ostavite 4-5 cm razmaka.
8. Ukoliko primijetite kako je smjesa premekana i kako Vam je teško praviti kuglice, vratite smjesu na još neko vrijeme u hladnjak. Ako Vam je tako praktičnije, smjesa u hladnjaku može odstajati i preko noći.
9. Pećnicu ranije ugrijte na 170-180°C i pecite keksiće 10-ak minuta ili dok ne vidite kako se korica keksića lagano stvrdnula. Keksići ne smiju biti prepečeni jer tako gube svoju sočnost.
Keksići su najbolji i najsočniji na dan kada ih pripremite, ali mogu odstajati i do dva dana (ako prežive).
Od ove smjese ispadne između 30 i 40 keksića.
Dobar Vam tek! :)